Copyright © 2016 by "P.E.M. Leferink"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: xegili@outlook.com
Copyright © 2016 by "P.E.M. Leferink"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: xegili@outlook.com
Xegili Kennel
Chihuahua Kennel & Informatie pagina
Copyright © 2016 by "P.E.M. Leferink"   •   All Rights reserved   •   E-Mail: xegili@outlook.com
De Chihuahua is een populair gezelschapshondje. Het is een actieve, waakse hond die soms overmoedig kan zijn. Laat u dus niet door zijn kleine formaat misleiden! Chihuahua’s hechten zich aan hun eigenaar en houden er niet van om alleen te zijn. De opvoeding hoeft geen probleem te zijn, als u maar consequent blijft: de Chihuahua is slim en wil graag leren.
Kies het juiste ras voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de Chihuahua het ras is dat u zoekt.
Algemeen
De Chihuahua is een klein ras dat al lange tijd bestaat. Het behoort tot de rasgroep ‘gezelschapshonden’. Chihuahua’s houden er dan ook van om bij hun eigenaar te zijn. Ondanks hun formaat zijn het niet alleen schoothondjes: ze zijn actief, dapper en waaks. Een Chihuahua wordt gemiddeld vijftien jaar oud.
Uiterlijk
Chihuahua’s hebben een compact lijf. De schedel is rond (appelhoofd genoemd) met een duidelijke overgang naar de korte neus en met relatief grote ogen en grote, staande oren. De staart wordt hoog of in een boog over de rug gedragen. Er bestaan twee vachttypen. Het langharige type heeft zijdeachtig haar met pluimen bij oren, nek, poten, voeten en staart, het kortharige type heeft een aangesloten, zachte en korte vacht. Het gewicht van de Chihuahua hoort tussen 1,5 en 3 kilo te liggen.
De volledige rasstandaard kunt u vinden bij de rasvereniging. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.
Karakter
Chihuahua’s zijn actieve, levendige honden. Ze zijn moedig, soms zelfs overmoedig waardoor ze tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Een Chihuahua is waaks en blaft vrij snel.
Chihuahua’s zijn bovendien gevoelige honden die zich hechten aan hun eigenaar en houden van aandacht. Ze kunnen soms eenkennig zijn. Chihuahua’s vinden het prettig om gezelschap van soortgenoten te hebben. Voor een gezin met jonge, drukke kinderen is een Chihuahua minder geschikt omdat kinderen soms te ruw met het kleine hondje omspringen.
Verzorging
De vacht van de langharige Chihuahua heeft wat meer verzorging nodig dan die van de kortharige variant. Kam regelmatig de vacht even door, let daarbij vooral op klitvorming bij oren, hals, oksels en staart. De kortharige vacht hoeft alleen af en toe geborsteld te worden.
Chihuahua’s kunnen last hebben van traanstrepen bij de ogen, maak de ogen daarom dagelijks schoon met een stukje tissue of een watje met lauw gekookt water.
Zoals meer kleine hondenrassen heeft de Chihuahua snel last van tandplak en, als dit niet verwijderd wordt, tandsteen. Het is daarom belangrijk om het gebit goed te verzorgen en liefst dagelijks de tanden te poetsen.
Door hun kleine formaat kunnen Chihuahua’s bij erg koud en vochtig weer soms moeilijk hun lichaamstemperatuur op peil houden. In die gevallen is een jasje of dekentje dan ook niet overdreven. Vooral bij pups moet u oppassen dat ze niet teveel afkoelen.

Beweging en activiteiten
Chihuahua’s zijn actieve honden. Ze hoeven geen enorme afstanden af te leggen, maar willen wel graag meerdere keren per dag naar buiten om te wandelen, rond te snuffelen en hun behoeften te doen. Daarbij moeten ze natuurlijk wel zelf lopen en niet steeds gedragen worden!
De Chihuahua is bovendien slim en vindt het leuk om samen met de eigenaar iets te doen.
Gehoorzaamheidscursussen, maar ook behendigheid of bijvoorbeeld doggydance zijn mogelijkheden om actief te zijn met uw Chihuahua.
Socialisatie en opvoeding
Zoals alle honden moeten ook Chihuahua’s goed gesocialiseerd worden. Omdat ze soms wat eenkennig kunnen zijn, moeten ze al op zeer jonge leeftijd wennen aan allerlei mensen. Ook moeten ze met verschillende honden leren omgaan, waarbij men moet opletten dat ze zich niet te overmoedig gedragen tegenover grote honden.
Omdat Chihuahua’s kwetsbaar zijn, vergt de socialisatie met andere honden wat extra aandacht.
Bescherm uw Chihuahua tegen te grote of enthousiaste honden die hem omver kunnen lopen of in sommige gevallen ook kunnen bijten, wat bij zo’n klein hondje fataal kan zijn. Daarentegen moet uw Chihuahua ook leren om op een goede manier met grotere honden om te gaan. Kies daarvoor sociale, goed luisterende honden uit waarvan u weet dat zij goed met kleine honden kunnen omgaan. Blijf er bij, en zorg dat u zelf niet nerveus reageert want dat kan uw pup beïnvloeden.
De Chihuahua moet goed en vooral ook consequent worden opgevoed; niet alleen om overlast en probleemgedrag te voorkomen, maar ook voor de veiligheid van uw hond is het belangrijk dat hij goed naar u luistert. Bovendien is het goed voor de band tussen u en uw hond om samen bezig te zijn. Ga daarom met uw pup naar een puppycursus. De Chihuahua leert vrij snel.
Ziekten en erfelijke aandoeningen
Zoals bij vrijwel elk ras komt ook bij de Chihuahua een aantal erfelijke aandoeningen en gevoeligheden voor.
Patella luxatie is een erfelijke gewrichtsafwijking die bij kleine rassen regelmatig optreedt, ook bij de Chihuahua. Hierbij schuift de knieschijf van het kniegewricht af waardoor het dier mank gaat lopen. Pas op met gladde vloeren en laat het dier vooral op jonge leeftijd geen te abrupte bewegingen maken, zoals bij balspelletjes.
Chihuahua’s kunnen last hebben van traanogen. Ook komt entropion voor, het naar binnen krullen van de oogleden waardoor de wimpers de oogbol irriteren. Entropion kan verholpen worden door middel van een operatie.
Het gebit is een aandachtspunt bij de Chihuahua. Zoals veel kleine rassen zijn ze gevoelig voor tandplak en er kunnen problemen ontstaan bij het wisselen van het melkgebit. Controleer het gebit daarom regelmatig. De Chihuahua vertoont soms een onder- of overbeet, waarbij de onderen bovenkaak niet goed op elkaar aansluiten.
‘Reverse sneezing’ is een verschijnsel waarbij de hond snel en kort inademt door de neus, wat lijkt op ‘omgekeerd niezen’. Het treedt op door irritatie van de keel, bijvoorbeeld door trekken aan de riem, maar ook bij opwinding, slikken of rennen. Vaak kan het gestopt worden door de neus even kort dicht te houden. Neem contact op met uw dierenarts zodat hij kan bepalen of onderzoek nodig is.
Chihuahua’s kunnen last krijgen van ‘hotspot’, een huidaandoening die officieel pyotraumatische dermatitis heet. Dit komt vooral voor bij een dichte, pluizige vacht. Als de huid ergens door geïrriteerd raakt, bijvoorbeeld door een vlooienbeet of een klit in de vacht, en de hond hieraan gaat likken en krabben, ontstaan rode, jeukende plekken die geïnfecteerd kunnen raken en waar korsten op ontstaan. Houd de plek goed schoon en ga ermee naar uw dierenarts.
Soms worden Chihuahua’s geboren met een waterhoofd. Dit is een overdreven groot hoofd doordat er een teveel aan hersenvloeistof is. Het leidt uiteindelijk tot hersenafwijkingen. Dit kan ook voorkomen samen met een of meerdere fontanellen, plaatsen waar de schedelplaten niet aan elkaar gegroeid zijn. Vroeger was dit een kenmerk van het ras, maar het levert hondjes op die erg kwetsbaar zijn voor hersenletsel. Volgens de huidige rasstandaard moeten hondjes een gesloten of minimale fontanel hebben.
Een waterhoofd en te grote fontanel kunnen erfelijk zijn en verantwoorde fokkers proberen dit te voorkomen. Helaas wordt soms gefokt wordt op extreme kenmerken, zoals heel kleine hondjes met een erg bol hoofdje, omdat minihondjes in de mode zijn en men hieraan wil verdienen. Vaak worden dit soort hondjes aangeboden onder benamingen als mini, toy of tea cup Chihuahua. Dit zijn echter geen erkende typeringen: de Chihuahua is van zichzelf al klein, het fokken op superkleine hondjes brengt heel vaak gezondheidsproblemen met zich mee. Bij het aanschaffen van een puppy is het daarom erg belangrijk dat u een goede fokker uitkiest!
Evenals pups van enkele andere kleine rassen krijgen pups van chihuahua’s snel hypoglycemie, een te lage bloedsuikerspiegel, doordat ze nog niet in staat zijn hun bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Dit is een gevaarlijk verschijnsel: de hond kan in coma raken en overlijden.
De symptomen zijn niet eten, sufheid, slechte coördinatie (wankelen, spierzwakte), spiertrekkingen en soms epileptische aanvallen. Hypoglycemie kan al optreden als een pup zo’n acht uur niet heeft gegeten. Dit is een spoedgeval, er moet direct ingegrepen worden.
Het is belangrijk dat jonge pups meerdere malen per dag (zo’n vijf tot zeven keer) gevoerd worden met voeding rijk aan koolhydraten en eiwit, niet teveel stress ondervinden en warm genoeg gehuisvest zijn. Ook bij darmproblemen moet men extra opletten en deze moeten natuurlijk waar mogelijk voorkomen worden, onder meer door de pups goed te laten inenten.
Bovendien moet ook de moederhond goede, eiwit- en koolhydraatrijke voeding krijgen tijdens dracht en zogen.
Benodigde ervaring
Om een Chihuahua als huisdier te houden is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich voor de aanschaf goed laat informeren, bijvoorbeeld via de rasvereniging, en lees ook de algemene huisdierenbijsluiter Hond.
Aanschaf en kosten
Lees voor u een hond aanschaft het Praktisch document 'De aanschaf van een hond' op www.licg.nl.
Let goed op als u een chihuahua pup wilt aanschaffen. Pups die via de rasvereniging worden aangeboden, zijn in elk geval gefokt volgens het fokreglement van de vereniging. Deze stelt het testen op patella luxatie verplicht voor ouderdieren die vanaf 2010 geboren zijn. Ook worden welzijnsregels gesteld aan de fokdieren, zoals een minimale en maximale leeftijd waarop de teef gedekt mag worden en een maximaal aantal nesten per teef.
Koopt u elders een pup, dan zult u zelf moeten vragen of er bij de ouders tests op erfelijke aandoeningen zijn gedaan en de uitslagen moeten bekijken. Daarmee maakt u de kans dat u een pup koopt met een erfelijke aandoening zo klein mogelijk.
Van pups met een stamboom heeft u zekerheid over de afkomst van de pup, want sinds juni 2014 moet voor alle rassen voor het afgeven van stamboompapieren een DNA-test op afkomst worden gedaan. Via de website van de rasvereniging kunt u informatie over pups inwinnen.
Bij chihuahua’s is het belangrijk dat ze niet te jong bij de moeder weggaan. Wacht liefst tot de pup tenminste zo’n tien weken oud is, bij erg kleine of dunne pups nog wat langer, en let er op dat de pup volledig zelfstandig moet kunnen eten. Bij jonge pups kan de plaatsing veel stress opleveren waardoor ze slecht of helemaal niet eten. Dan zakt hun bloedsuikerspiegel te veel (zie ook Ziekten en erfelijke aandoeningen) en dat is gevaarlijk. Omdat de chihuahuapup wat langer bij de moeder blijft, is het extra belangrijk dat de fokker zorgt voor een goede socialisatie.
Koop geen ‘goedkope’ pups via internet of handelaars die allerlei rassen verkopen of veel nesten tegelijk hebben. Deze zijn vaak niet goed gesocialiseerd, de ouderdieren zijn lang niet altijd getest op erfelijke aandoeningen en u loopt daardoor het risico dat u op termijn alsnog veel geld kwijt bent aan medische kosten of gedragstherapie.
Gebruik de puppy-checklist van het LICG om u te helpen beoordelen of bij u een betrouwbaar adres koopt.
Als u een volwassen Chihuahua wilt, kunt u navraag doen bij de rasvereniging, deze bemiddelt bij herplaatsing. U kunt ook bij asielen kijken.
Pups geboren na 1 april 2013 of honden afkomstig uit het buitenland moeten verplicht gechipt en geregistreerd zijn door de fokker of importeur. Krijgt u zo’n hond aangeboden die niet gechipt en geregistreerd is, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet en kunt u de hond beter niet kopen.
Zelf bent u verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten. Meer informatie vindt u in het Praktisch document over ‘Chippen en registreren’ of op www.chipjedier.nl.
De prijzen van een Chihuahua pup beginnen bij 750 euro. Daarnaast bent u geld kwijt voor de aanschaf van zaken als een mand, halsband en riem, voer- en waterbakje en speelgoed. Aan voeding bent u vanaf zo’n 10 euro per maand kwijt. De tarieven van de hondenbelasting variëren per gemeente. Denk ook aan de kosten van de puppycursus en vervolgcursussen of hondensport.
Houd rekening met dierenartskosten zoals entingen, ontwormen en behandeling tegen vlooien, bij elkaar vanaf ruim 100 euro per jaar. Wilt u de hond laten castreren dan komen daar de operatiekosten bij, voor reuen kost dit gemiddeld zo’n 125 euro of meer, voor teven minstens tweemaal zoveel. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. Voor (onverwachte) dierenartskosten kunt u een ziektekostenverzekering afsluiten.
Bijzonderheden
? Chihuahua’s zijn kwetsbaar vanwege hun kleine afmetingen. Wen uzelf er daarom aan om te kijken waar u loopt of waar u gaat zitten.
? Een Chihuahua is een hond, geen speelgoed of modeaccessoire. Laat u niet meeslepen door imago of populariteit maar neem alleen een Chihuahua als u daar voor de komende vijftien jaar bewust voor kiest.
Bron: www.licg.nl